Booking Experts logo
Toggle menu
Booking Experts logo
 / 
Wat je als recreatieondernemer kunt leren van het faillissement van Thomas Cook
Nikki
Geschreven door Nikki
Op 24 september 2019

Wat je als recreatieondernemer kunt leren van het faillissement van Thomas Cook

In navolging van OAD, is touroperator Thomas Cook failliet verklaard. Niet alleen reizigers zijn gedupeerd. Ook voor samenwerkende vakantieparken en hotels breken onzekere tijden aan. Krijg je wel je geld terug bij een faillissement van een touroperator? 

Werk je met externe kanalen, dan maak je met de touroperator afspraken over de commissies, het aanbod en het innen van betalingen. Touroperators willen vaak zelf gelden incasseren, omdat ze het daarmee voor de vakantieparken ‘eenvoudig’ maken. Je hoeft dan zelf namelijk niet achter je geld aan te gaan. Maar is dit wel verstandig? Nee, want:

 • Je krijgt vaak pas geld als de gast vertrokken is;
 • Je hebt geen controle over het geld als de gast annuleert;
 • Bij calamiteiten beschik je niet over jouw geld. 

Zelf incasseren
Mijn advies aan vakantieparken: incasseer je eigen geld! Grote kans dat je nu denkt: 'Pfoe, wat een werk, zelf het geld innen.' Niets is minder waar. Je kunt dit volledig automatisch laten verlopen via je reserveringssysteem. Een goed reserveringssysteem helpt je om geld vooraf te incasseren door direct bij de reserveringsbevestiging een betaallink te versturen. Als de gast een betaling doet, dan wordt dit automatisch verwerkt in het reserveringssysteem. Verstrijkt een betaaltermijn zonder betaling? Dan krijg je een melding, zodat je, volledig geautomatiseerd, actie kunt ondernemen zoals het versturen van een herinnering waardoor je alsnog het geld voor aankomst ontvangt. 

Versterk je positie
Het samenwerken met touroperators is zeker aan te raden. Een touroperator beschikt over een ontzettend groot bereik. Jouw aanbod bij de touroperator vergroot je bezetting en je naamsbekendheid. Door zelf het beheer te hebben over jouw gelden, verkrijg je als organisatie een sterke financiële positie. 

Kies zelf een betaalregeling per kanaal 
Stel per kanaal de gewenste betalingsregeling in, bijvoorbeeld een betalingsregeling voor online reserveren, voor Booking.com en voor Expedia. Je kiest welk bedrag aanbetaald mag worden en binnen welke termijn(en) de factuur betaald moet worden. Zo houd je ook op deze manier grip op jouw betalingen. 

Ons advies: In zoveel mogelijk zelf het geld bij je gast, ook als zij boeken via een touroperator, zodat jij zelf de beschikking houdt over jouw geld. Ook als een touroperator failliet gaat. 

 1. Bekijk in het Engels
 2. Home
 3. Login
 4. Probeer gratis
 5. Prijzen
 6. Producten
 7. Reserveringssysteem
 8. CMS
 9. Diensten
 10. Zoekmachine optimalisatie
 11. Vertalingen
 12. Professionele fotografie
 13. Ervaringen
 14. Over ons
 15. Contact
 16. Werken bij ons
 17. API voor ontwikkelaars
 18. Blog
 19. Training
 20. Privacyverklaring
 21. Data veiligheid
 22. Ontwikkeling aanvragen
 23. Recrontopleverancier

Meld je aan voor jouw gratis 14 daagse proefperiode