← Alle artikelen

1 jaar Corona - Waar staan we nu?

Lieke
07 Apr '21
Halverwege maart 2020 kondigde premier Mark Rutte de zogenaamde ‘intelligente lockdown’ aan. Er werd onder andere een verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 mensen, een samenscholingsverbod en een boete op het niet naleven van de 1,5 meter in het leven geroepen. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en beïnvloedt het coronavirus nog steeds ons dagelijkse leven. Ook de recreatiesector werd én wordt hierdoor geraakt. Waar we zagen dat aan het begin van de lockdown de boekingen fors terug liepen, is dat gelukkig nu weer aangetrokken. Een vakantie in eigen land is, dankzij corona, een nieuw leven ingeblazen. Wel ziet zo’n vakantie er nu anders uit. Wat hebben we geleerd van het afgelopen jaar?

Hygiëne is the key!

Waar hygiëne altijd al een belangrijke factor was voor gasten, moet dit vandaag de dag echt prioriteit zijn. Investeren in schoonmaak is van groot belang voor recreatiebedrijven. Niet alleen de accommodaties en sanitairgebouwen dienen brandschoon te zijn, zorg er ook voor dat de receptie en andere verblijven hygiënisch zijn. Laat gasten daarnaast gebruik maken van desinfectie en eventueel andere voorzorgsmaatregelen.

Tip: Scoort jouw camping of vakantiepark altijd erg hoog op hygiëne? Dan is nu het moment om dat naar gasten te communiceren. Vermeld dit bijvoorbeeld op een duidelijke plek op je website of communiceer het via een nieuwsbrief of sociale media.

Nieuwe doelgroepen

Het dringende verzoek om niet op vakantie naar het buitenland te gaan zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar een alternatief in Nederland. Doelgroepen die normaal gesproken vakantie vieren buiten Nederland boeken nu op een camping of vakantiepark in eigen land. Dit is een interessante ontwikkeling. Hoe mooi zou het zijn als deze doelgroep(en) vaker een vakantie in Nederland boeken in plaats van in het buitenland. Zorg er dus voor dat elke gast een super gave vakantie beleeft!

Tip: Vraag eens aan gasten waarom ze voor jouw camping of vakantiepark hebben gekozen. Dit kan je waardevolle inzichten opleveren.

Vakantiehuisjes met wellness

Naast privé sanitair waren vakantiehuisjes met wellness ook enorm in trek het afgelopen jaar. Dankzij alle maatregelen hebben mensen geld over en zijn zij bereid dit uit te geven aan luxe extra’s zoals een vakantiehuis met sauna, jacuzzi of andere wellnessfaciliteiten. Sowieso was er de afgelopen jaren al een stijgende vraag naar meer luxe, en een vakantiehuisje met wellness sluit hier perfect op aan.

Tip: Wil je uitbreiden op jouw vakantiepark? Bekijk eens de mogelijkheden voor wellness vakantiehuisjes. De huidige vakantiehuizen uitbreiden met een sauna of jacuzzi is natuurlijk ook mogelijk.

Privé sanitair op de camping

Als iets het afgelopen jaar een vogelvlucht heeft genomen dan is het wel kamperen met privé sanitair. Het sanitairgebouw niet hoeven delen is een luxe, maar in dit corona tijdperk ook haast een noodzaak geworden. De verwachting is dat kampeerplaatsen met privé sanitair niet in populariteit afneemt, maar juist nog meer toeneemt de komende jaren.

Tip: Bekijk eens de mogelijkheden om jouw camping uit te breiden met privé sanitair voor een aantal kampeerplaatsen. Of misschien heb je deze al, en kun je er nog meer toevoegen.

Nederlands nieuwste hobby: wandelen

Nederlanders zijn massaal aan het wandelen gegaan afgelopen jaar. Ook op vakantie was en is dit, naast fietsen, een favoriete activiteit. Want naar buiten gaan en mooie natuurgebieden bezoeken is nog steeds mogelijk. Helemaal nu het mooie weer begint te komen, gaan er meer en meer mensen naar buiten. Zorg er daarom voor dat er op je website voldoende informatie (tekst & foto’s) te vinden is over omliggende natuurgebieden en mooie wandel- en fietsroutes.

Tip: Schrijf eens een blog over de natuur rondom jouw camping of vakantiepark en hoe gasten deze kunnen ontdekken te voet of met de fiets.

Haak in op de actualiteit

Het boekgedrag van mensen is op dit moment afgestemd op alle maatregelen en wat er mogelijk is. Zo wordt er veel last minute geboekt, en is men nog enigszins afwachtend met boeken voor de zomervakantie. Met een omboekgarantie kan je een stuk onzekerheid weghalen bij mensen, en ze toch overtuigen om te boeken. Maar houd bijvoorbeeld ook Duitsland in de gaten. Wanneer Duitsers weer naar het buitenland mogen is de verwachting dat zij massaal een vakantie naar Nederland boeken.

Tip: Zorg voor een vertaalde website, of in elk geval de belangrijkste pagina’s. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een last minute korting instellen om mensen toch te laten boeken.

Focus op wat wel mogelijk is

Veel faciliteiten waren en blijven nog even gesloten. Focus daarom juist op de dingen die nu nog wel mogelijk zijn. Misschien heeft de horecagelegenheid op jouw vakantiepark of camping nu een afhaalservice. Of kijk of het mogelijk is samenwerkingen aan te gaan met lokale bedrijven op het gebied van activiteiten in de buitenlucht.

Tip: Zorg ook voor vermaak in het vakantiehuisje zelf. Spelletjes doen het altijd goed of leg bijvoorbeeld een paar tijdschriften neer. Denk daarnaast ook aan een boekje met leuke wandel- en fietsroutes.

Het was een jaar als nooit tevoren. Als bedrijf in de recreatiesector was dit het jaar van flexibiliteit, aanpassingsvermogen en kritisch kijken naar het toepassen van alle maatregelen. Wees vooral trots op hoe je dit hebt aangepakt en kijk vooruit naar hopelijk een tijd met minder maatregelen.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Mis niets van Booking Experts en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Beschermd door reCAPTCHA. Privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.