← Alle artikelen

Beoordelingen: Nieuwe wet- en regelgeving

Ernest
23 Mei '22
Vanaf 28 mei 2022 gaan er nieuwe regels gelden voor online reviews. De nieuwe regelgeving is vooral een specificering en verduidelijking van de huidige regels rondom online reviews. Je hebt vanaf dan een informatieplicht hoe je omgaat met reviews, je dient dus jouw websitebezoekers te informeren over jouw reviewbeleid. In deze blog geven we je enkele tips hoe hiermee om kunt gaan.

Beoordelingen in Booking Experts

Na de invoering van de nieuwe regelgeving dien je aan te kunnen tonen hoe je nepreviews tegengaat. Wanneer je de beoordelingen functie binnen Booking Experts gebruikt, zijn nepreviews gelukkig niet mogelijk. Er wordt namelijk gewerkt met een closed loop-systeem. Dit houdt in dat mensen niet zomaar een review op de website kunnen achterlaten maar dat alleen gasten die daadwerkelijk verbleven hebben dit kunnen. Gasten ontvangen namelijk bij vertrek een beoordelingsformulier en enkel deze uitkomsten worden in het systeem bij de beoordelingen verwerkt en kunnen doorgezet worden naar de website.

Duidelijk en eerlijk communiceren

Ook heb je vanaf 28 mei 2022 een aangescherpte informatieplicht naar je websitebezoekers. Zo moet je een reviewbeleid toevoegen op je website en dit ook vermelden bij de beoordelingenpagina. Hierin dien je verschillende dingen op te nemen, zoals onder andere:

  • Hoe je controleert of reviews van gasten komen (tip: geef hier ons closed loop-systeem als verklaring);
  • In welke volgorde de reviews weergegeven worden (in Booking Experts en ParkCMS wordt dit van nieuw naar oud weergeven);
  • Of je wellicht (negatieve) reviews weg laat (in Booking Experts kun je aangeven of je reviews wel of niet wilt tonen, toon je niet alles: geef dit dan aan in het reviewbeleid);
  • Op welke manier de gemiddelde score berekend wordt (in Booking Experts en ParkCMS wordt de gemiddelde score berekend aan de hand van alle getoonde reviews op de website, de overige reviews in Booking Experts worden dus niet meegenomen);
  • Of mensen betaald worden voor hun review, indien dit het geval is moet je dit ook bij de betreffende review vermelden (let op! Betaalde nepreviews zijn verboden).

Deze informatie dien je op een aparte plek op de website te benoemen, net zoals het privacybeleid. Zorg er ook voor dat er middels een link naar het reviewbeleid wordt gelinkt op de beoordelingenpagina. Maak je gebruik van andere tools voor reviews of heb je embedded reviews van bijvoorbeeld Zoover op je website? Dan dien je ook de echtheid van deze reviews te kunnen garanderen. Neem dit ook op in je reviewbeleid.

Jij bent als website-eigenaar vanaf 28 mei 2022 dus verantwoordelijk dat de reviews die op je website staan ook echt zijn en dat je communiceert hoe deze reviews tot stand gekomen zijn en wat het beleid is bij het tonen hiervan.

Meer informatie over onze beoordelingsformulieren vind je hier en hoe je een extra pagina aanmaakt voor je reviewbeleid vind je hier.

Mis niets van Booking Experts en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Beschermd door reCAPTCHA. Privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.