NL
Selecteer de gewenste taal
Nederlands
English
English
Home
Inspiratie
De 5 trends in de verblijfsrecreatie die je absoluut niet mag missen

De 5 trends in de verblijfsrecreatie die je absoluut niet mag missen

Wietze
27 juli 2023
Leestijd 4 min

Trend 1: Toename van het inkomend toerisme

Buitenlandse toeristen weten Nederland steeds vaker te vinden. Uit verschillende rapporten (Rabobank, ABN AMRO Insight, en Trendrapport Vrije Tijd en Toerisme) blijkt dat dit aandeel bezoekers, voornamelijk uit onze buurlanden Duitsland en België, fors stijgt. Mede hierdoor wordt de druk op Amsterdam groot. We zien al een tijd dat NBTC Holland Marketing inzet op een Holland City Marketing traject waarmee ze de focus op Amsterdam willen verleggen naar de rest van Nederland. Ook Booking.com speelt hierop in door zich te profileren met hun Booking Home strategie, waar Tess Schram van Booking.com al dieper op inging tijdens ons Kennis Event afgelopen januari. Accommodaties die niet traditioneel definieerbaar zijn als hotels worden steeds belangrijker. Het is voor de verblijfsrecreatie daarbij van belang dat je zichtbaar bent, bijvoorbeeld via verschillende touroperators om zodoende deze internationale gast te bereiken.

Is jouw website goed en correct vertaald? Begrijpt de internationale gast jouw content? Zorg er voor dat de content van je website is vertaald door professionele vertalers. Hierdoor communiceer je niet alleen met de juiste grammatica en spelling naar je gast, maar ben je in staat om het juiste gevoel over te brengen.

 

Trend 2: Steeds minder personeel, automatisering is een must

De toename van bezoekers uit het buitenland is natuurlijk een grote kans, maar door de harde groei dreigt ook een tekort aan personeel in de recreatie. Automatisering leek voorheen misschien een keuze, maar is vandaag de dag een must. Tijdens het Kennis Event duidde Rutger van de Maat van ZKA Leisure Consultants dit aan met de categorisering: ‘orderwinnende factoren’ en ‘kwalificerende factoren’. Waar vroeger automatiseren een orderwinnende factor was, is het nu een kwalificerende factor. Met andere woorden: zonder een goede toepassing van automatisering word je niet meer gevonden door de hedendaagse consument. Hoe staat het met jouw recreatieonderneming? Heb jij de automatiseringsslag al gemaakt en doorvertaald op de werkvloer?

 

Trend 3: Flexibiliteit in aanbod

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld dat je alleen een week, midweek of een weekend kon boeken. Tegenwoordig wil de gast niet meer gebonden zijn aan vaste aankomst- en vertrekdagen en -tijden. Dit lijkt misschien nadelig voor de sector, maar biedt naar onze mening juist kansen. De druk op de operationele diensten zoals de schoonmaak wordt verspreid, waardoor bedrijven betere kwaliteit kunnen bieden. De bezittingsspreiding biedt daarnaast een kans voor het openhouden van de horeca gedurende het hele jaar. Ook kom je tegemoet aan de vraag van de moderne consument, dat is misschien wel het belangrijkst. Deze trend vraagt om een kritische blik op je prijsbeleid en bijbehorende keuzes, bijvoorbeeld het aanbieden van nachtprijzen, dynamic pricing en prijsdifferentiatie bij langere verblijven.

 

Trend 4: Samensmelting van de verblijf- en dagrecreatie

De verblijfs- en dagrecreatiesector zijn twee totaal verschillende disciplines, maar toch zijn ze onlosmakend aan elkaar verbonden. In de afgelopen jaren heb ik persoonlijk in beide sectoren ervaring opgedaan en de samensmelting aan den lijve ondervonden. Steeds meer dagrecreatiebedrijven zoeken naar mogelijkheden om verblijf aan te bieden, het in 2018 ontwikkelde Safari Resort bij de Beekse Bergen is hiervan een goed voorbeeld. Daarnaast bieden verblijfsrecreatieve bedrijven steeds vaker dagrecreatie aan, zoals fiets- en bootverhuur, bowlingbanen, restaurants en horeca, zwemplassen en overdekte speelparadijzen. Het combineren van beide is niet essentieel, maar wel een verbreding van het aanbod.

 

Trend 5: Ken je gast

Wist je dat Belgische gasten voornamelijk boeken op zondag? 🧑🏻 En dat Duitse gasten zeer kritisch zijn over online betalingen? 👱🏻‍♂️ Zo maar twee voorbeelden die van belang zijn bij het inrichten van jouw website. Maar hoe kom je erachter wat een gast wil en hoe laat je je website hierop aansluiten? Je kunt natuurlijk besluiten om je niet op buitenlandse gasten te richten, maar zoals genoemd laat je dan enorme kansen liggen, wat natuurlijk jammer is. Ons advies is; zorg dat je experts om je heen verzamelt. Experts die weten wat de recreatiewereld inhoudt, wat een bezoeker wil op de website en belangrijker nog: wat ze niet willen op een website. De online wereld wordt steeds complexer, het wordt zelfs vaak vergeleken met een nieuwe wetenschap. Zorg ervoor dat jij er het meeste uithaalt!

Wil je graag meer weten over bepaalde ontwikkelingen en hoe jij daar op in kan spelen? Of mis je nog bepaalde trends die niet in dit rijtje voorkomen? Stuur je bericht naar wietze@bookingexperts.nl en ik ga graag met je in gesprek!

Related content

You might be interested

Samenwerken en kennis delen: Dit was Embrace 2024

Wauw, het zit er weer op: Embrace Growth 2024. En wat was het fantastisch! Ruim 250 recreatieprofessionals verzamelden...

Leestijd 2 min

5 Tips om efficiënter te werken met kostenposten

Kostenposten zijn een mooie manier van ‘Upselling’ en bieden je als recreatiebedrijf de mogelijkheid om je winst te...

Leestijd 3 min