NL
Selecteer de gewenste taal
Nederlands
English
English
Home
Inspiratie
Duurzaamheid in de recreatiebranche

Duurzaamheid in de recreatiebranche

Tim
11 september 2023
Leestijd 4 min

Duurzaamheid is en blijft een relevant thema, ook in de recreatiebranche. In de recreatiebranche zijn er diverse manieren om met je vakantiepark, camping, concern of hotel in te zetten op duurzaamheid. Hierin speelt natuurlijk ook zichtbaarheid een rol. De ecologisch bewuste gast moet jouw duurzame initiatieven natuurlijk wel kunnen vinden. We delen graag enkele tips met je!

1. Duurzame accommodaties

 

Origineel overnachten is nog steeds hip. Combineer dit met een duurzame accommodatie en jouw duurzaam bewuste gast slaat direct twee vliegen in één klap. Denk bijvoorbeeld aan de gave Wikkelhouses die je vindt op Vakantiepark De Klepperstee en Vakantiepark Beerze Bulten. Deze duurzaam ontwikkelde woningen zijn gemaakt van gerecycled karton!

Heb je een nieuwbouwproject op de planning staan? Neem duurzaamheid dan ook mee in deze plannen. Denk aan zonnepanelen of zonnecollectoren, gas-vrij, een warmtepomp, slimme thermostaten, waterbesparende kranen en douchekoppen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Veel van deze oplossingen worden verzorgd door I.C.Y., voor meer tips rondom energiemanagement lees onze blog hierover. De vakantiewoningen van o.a. Brinckerduyn en Park Berkenrhode beschikken over veel van voorgaande duurzame oplossingen. Ook het gebruik van duurzame materialen is een interessante toepassing bij nieuwbouw. Onder andere EuroParcs IJsselmeer, Oesterdam Resort, Hof van Salland en Wilsumer Berge gingen je al voor!

 

Duurzame accommodatie

2. Green Key

Green Key is het meeste bekende en grootste duurzaamheidskeurmerk voor de recreatiebranche in Nederland en ook internationaal. Met een Green Key certificering laat je zien dat jouw recreatiebedrijf duurzaamheid en het milieu erg belangrijk vinden maar natuurlijk zonder dat je gasten inleveren op comfort en kwaliteit.

Om een bronzen, zilveren of gouden Green Key certificering te mogen ontvangen, moet je recreatiebedrijf voldoen aan diverse eisen op het gebied van management, communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water, reiniging, afval, energie, bouwen en groen, mobiliteit, eten en drinken, duurzaam inkopen en textiel. Van onze gebruikers hebben onder andere Vakantiepark Ackersate, Vakantiepark Beerze Bulten en diverse parken van TopParken een Green Key certificaat in ontvangst mogen nemen. Bovendien zijn er ook nog diverse gebruikers in de race voor deze mooie certificering.

 

3. Duurzame faciliteiten

Naast duurzame accommodaties en een Green Key certificering kun je ook middels duurzame faciliteiten jouw ecologische voetafdruk verminderen en je daarmee aantrekkelijk maken voor duurzaam bewuste gasten. Denk hierbij eens aan oplaadpalen voor elektrische auto’s, een natuurlijke zwemvijver i.p.v. een chloor buitenzwembad of een waterbesparende afwasservice (Camping ‘t Geuldal heeft bijvoorbeeld milieubewuste vaatwassers staan). Ook het zichtbaar plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk een optie. Wat dacht je van boven je parkeerplaatsen net zoals Vakantiepark Ackersate heeft gedaan?

Uiteraard kun je ook je bestaande faciliteiten verduurzamen. Zo kun je jouw zwembaden duurzaam verwarmen met een warmtepomp of pelletkachel. Denk bij je horeca inkoop ook eens aan lokale aanbieders, vinden je gasten leuk én er is minder transport nodig. Of vergroen je daken middels vegetatiedaken, dit draagt bij aan het vasthouden van regenwater en de biodiversiteit op je park. Een andere mogelijkheid is het loskoppelen van regenwateropvang van het riool en gebruik dit voor het doorspoelen van je toiletten in het toiletgebouw. De mogelijkheden voor het verduurzamen van je recreatiebedrijf zijn eindeloos!

 

Eco holdiu

 

4. Communicatie van je duurzame initiatieven

 

Nu beschik je over een super duurzaam park, dit wil je natuurlijk ook graag delen met je gasten. Met name de ecologisch bewuste gast wil graag weten dat hij/ zij duurzaam vakantie kan vieren op jouw recreatiebedrijf. Communicatie en zichtbaarheid zijn dus belangrijk. Je kunt op je website een pagina aanmaken waarin jij je duurzame initiatieven samenvat. Zet dit vervolgens bijvoorbeeld in de footer, dan kunnen bezoekers deze informatie vinden. Of maak een duurzame filteroptie in je zoek & boek. Laat gasten filteren op de verschillende duurzame mogelijkheden van jouw accommodaties of de keuze tussen een duurzaam en niet-duurzaam gebouwde vakantiewoning.

Ook buiten je eigen website kun je deze zichtbaarheid natuurlijk doorzetten. Maak slim gebruik van touroperators die jou een mogelijkheid bieden om je duurzaamheid direct te tonen aan potentiële gasten. Zo beschikt Holidu over een Eco Badge. Zo kunnen zoekende vakantiegangers eenvoudig en snel duurzame accommodaties herkennen. En deze herkenning leidt ook tot meer boekingen. De Eco Badge geeft volgens Holidu ruim 11% meer kans om aangeklikt te worden en na het klikken ruim 28% meer kans om geboekt te worden. Er zijn acht criteria waar je aan moet voldoen voor deze badge. Werk je al met Holidu? Kijk dan of je in aanmerking komt voor deze Eco Badge. En ken je Holidu nog niet maar ben je wel duurzaam bezig? Overweeg dan om Holidu als OTA toe te voegen.

Holidu kun je middels Qenner koppelen aan Booking Experts. Ons Succes Team helpt je graag op weg als je geïnspireerd bent geraakt! Meer over gekoppelde kanalen via o.a. Qenner lees je in dit supportartikel. Holidu heeft momenteel een speciale aanbieding voor Booking Experts gebruikers waarbij je geen dubbele commissie betaalt aan zowel Qenner als Holidu maar slechts aan één partij. De commissie is 12% over de huurprijs. Geïnteresseerd? Meld je hier direct aan bij Holidu.

Related content

You might be interested

Haal alles uit je PMS met onze thematrainigen.

Heb je een vraag over Booking Experts? Dan komt deze terecht bij het Customer Success Team. Door deze vragen te...

Leestijd 2 min

Samenwerken en kennis delen: Dit was Embrace 2024

Wauw, het zit er weer op: Embrace Growth 2024. En wat was het fantastisch! Ruim 250 recreatieprofessionals verzamelden...

Leestijd 2 min