NL
Selecteer de gewenste taal
Nederlands
Home
Marketing
Zet influencer marketing succesvol in binnen de verblijfsrecreactie.

Zet influencer marketing succesvol in binnen de verblijfsrecreactie.

Manon
18 september 2023
Leestijd 5 min

Je kunt er niet meer omheen: de aanwezigheid en flinke opmars van influencers. Benieuwd hoe je dit succesvol kunt inzetten? We vertellen het in deze blog!

Waar influencers in beginsel vooral actief waren in de fashion industrie ontdekken nu ook andere branches, waaronder de recreatiebranche, de kracht van influencer marketing. En met een reden, het inzetten van influencer marketing kan namelijk ontzettend effectief zijn wanneer je dit gedegen aanpakt. In dit artikel vertellen we je in 5 stappen hoe je een succesvolle influencer campagne opzet om een recreatieve organisatie te boosten. 🚀

Ter illustratie hieronder het stijgende zoekvolume op de term 'influencer' van 2015 tot 2022.

zoekvolume

1. Bepaal je doelstelling

 

Allereerst is het belangrijk het doel van de samenwerking te bepalen, wat wil je bereiken met de influencer campagne? Wil je snel veel mensen bereiken en je naamsbekendheid vergroten, mensen naar je website trekken of leg je juist liever de focus op het vergroten van de betrouwbaarheid van je merk? Wanneer je een duidelijke doelstelling voor ogen hebt kun je gaan kijken hoe je deze gaat realiseren. Bijvoorbeeld; je luxe vakantiepark heeft een aantal nieuwe wellnesshuisjes welke je extra onder de aandacht wilt brengen bij je doelgroep, zoals het voorbeeld hieronder van Hof van Salland.

 reisplaatje

 

2. Wat is je doelgroep

 

Bij het kiezen van een influencer is het belangrijk duidelijk te hebben welke doelgroep je wilt bereiken. Wanneer je doelstelling is om bijvoorbeeld de ‘peuterperiodes’ juni en september extra onder de aandacht te brengen is het belangrijk te bepalen bij wie je dat wilt doen. Het zou bijvoorbeeld logisch zijn dit te richten op ouders met jonge kinderen in de peuterleeftijd. Het is dan ook belangrijk te analyseren wat de doelgroep van je potentiële influencer is, en te zorgen dat deze overeenkomt met jouw targetgroep. Denk niet alleen aan leeftijd maar ook aan geografie, besteedbaar inkomen en interesses.

 

Kim kotter

3. Welke influencer past bij mijn doel en merk

 

Nu is het tijd om te kiezen voor een influencer die past bij je doel en merk. Het is erg belangrijk dat het imago van de influencer past bij wat je als vakantiepark of camping wilt uitstralen en de subdoelgroep die je wilt aantrekken. Een juiste of onjuiste match kan de campagne maken of breken. Wanneer de influencer eerder heeft gedeeld niet van kamperen te houden, maar wel deelt hoe heerlijk het was op jouw camping, komt dit niet zo geloofwaardig over als wanneer een echte kampeerliefhebber aangeeft een fantastische tijd gehad te hebben op jouw camping. Authenticiteit van de influencer is ook iets om rekening mee te houden, zijn alle posts van de influencer in kwestie gesponsord en is deze de ene dag fan van detox thee en de andere dag lyrisch over KFC? Ook dat verlaagt de betrouwaarheid van de influencer ;-).

 

de ijsvogel

4. Hoe ga ik mijn doel bereiken

 

Nu de doelstelling, doelgroep en de juiste influencer gekozen zijn, is het van belang te bepalen hoe jullie deze doelstelling gaan behalen. Welke kanalen wil je inzetten? Instagram, Facebook of bijvoorbeeld TikTok? Je kunt ervoor kiezen de influencer te laten verblijven op je vakantiepark of camping en dit te laten delen met zijn/haar volgers. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog de optie om de influencer een verblijf weg te laten geven of een speciale kortingscode te laten delen via zijn of haar (populaire) kanalen. Dit zorgt voor extra engagement en bereik, binnen een relevante doelgroep. Spreek samen met de influencer duidelijk af wat je van elkaar verwacht en vraag of de gemaakte foto’s gebruikt mogen worden op je website en in advertenties.

 

5. Maak doelen meetbaar

 

Een veelgehoorde opmerking wanneer het gaat om influencer marketing is; ‘het is niet meetbaar’. En hoewel het inderdaad lastig is om het totale effect te meten, kun je wel degelijk een samenwerking meetbaar maken. Zo kun je de influencer een tracking link aanleveren welke gebruikt kan worden om te delen in de stories of blogposts, hiermee kun je tracken hoeveel mensen er via deze link op je website terecht zijn gekomen. In het geval van een kortingscode kun je deze ook personaliseren bijvoorbeeld: ‘NaamInfluencer10’, zo zie je precies terug hoeveel mensen een boeking hebben gemaakt met gebruik van de kortingscode. Of misschien is je doelstelling wel het vergroten van je volgers op social media, ook dit is natuurlijk heel makkelijk te meten.

 

reiservaringen

3 tips om aan de slag te gaan

✅ Verbinding tussen affiliate en influencer marketing

 

Wanneer een influencer past bij jouw park, maar niet genoegen neemt met enkel een gratis verblijf, kun je samenwerken op basis van een affiliate vergoeding van bijvoorbeeld 5%. Hierdoor beloon je de influencer voor elke aangebrachte boeking en ben je als park verzekerd van een no cure, no pay deal.

 

✅ Influencers met een eigen blog

 

Schakel ook influencers in met een sterk achterliggende blog/website. Laat de influencer zijn of haar ervaring, naast de social kanalen, ook delen in een persoonlijke review blog. Dit geeft een extra dimensie aan de samenwerking en bezoekers kunnen, vooral als het blog organisch gaat ranken, tot wel maanden en jaren later nog in aanraking komen met jouw recreatiebedrijf. Een extra tip is om ook een do-follow backlink op te laten nemen in deze blog. Deze ‘doorlink’ naar je website wordt door Google gezien als een waardevolle ‘stem’ en draagt positief bij aan jouw backlink profiel.

 

✅ Kwaliteitseisen

 

Stel voor jezelf kwaliteitseisen op waar een influencer aan moet voldoen. Wat is bijvoorbeeld de ondergrens qua aantal likes op Instagram? Hoeveel engagement moet er tenminste worden behaald per bericht dat wordt geplaatst? Hoeveel organische bezoeken moet de blog maandelijks ontvangen om over te gaan tot een samenwerking? En last but not least, wat heb je als park over voor een samenwerking? Je kunt als vakantiepark bijvoorbeeld een gratis weekend aanbieden voor een gezin in een vakantiehuis die je extra onder de aandacht wilt brengen. Belangrijk hierbij is om voor jezelf te bepalen of dit enkel buiten, of ook binnen vakantieperiodes geldig is. En bied je de influencer ook een gratis diner aan in je restaurant, om deze extra onder de aandacht te brengen?

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of het inzetten van influencer marketing? Neem dan gerust contact met ons op.

Related content

You might be interested

Samenwerken en kennis delen: Dit was Embrace 2024

Wauw, het zit er weer op: Embrace Growth 2024. En wat was het fantastisch! Ruim 250 recreatieprofessionals verzamelden...

Leestijd 2 min

5 Tips om efficiënter te werken met kostenposten

Kostenposten zijn een mooie manier van ‘Upselling’ en bieden je als recreatiebedrijf de mogelijkheid om je winst te...

Leestijd 3 min