← Alle artikelen

I.C.Y. en Booking Experts: Energiemanagement in de recreatie

Maureen
07 Apr '22
De huidige energieproblematiek vraagt ook in de recreatiebranche om slimme oplossingen. Onze partner I.C.Y. biedt vele mogelijkheden voor energiebeheer op campings en vakantieparken. Zo heb jij (meer) inzicht in je energieverbruik, piekbelasting en veiligheid. Maar het biedt ook mogelijkheden om gastgedrag te sturen en energiekosten los te koppelen van de verblijfskosten. Booking Experts koppelt rechtstreeks met I.C.Y., hierdoor heb je veel functionaliteiten in één systeem.

Het ontstaan van I.C.Y.

I.C.Y. is ontstaan vanuit een vraag van een bungalowpark eigenaar die zich verbaasde over het hoge energieverbruik. De conclusie was dat het gedrag van de gast hieraan ten grondslag lag. Die gaat op vakantie minder zuinig om met energie dan thuis. Door een thermostaat met aanwezigheidsdetectie te ontwikkelen, konden ze dit probleem ondervangen. Dit was 30 jaar geleden. In de jaren die volgden, heeft I.C.Y. veel nieuwe producten toegevoegd, waaronder voor de recreatiebranche.

Met de app van I.C.Y. is een deel van de services voor de recreatiebranche al automatisch regelbaar via Booking Experts.

I.C.Y. in de recreatiebranche

I.C.Y. biedt vier energiemanagement systemen aan, waarvan I.C.Y. Accommodation Management voornamelijk geschikt is voor vakantieparken, I.C.Y. Campsite Management voor campings en I.C.Y. Marina Management voor jachthavens. I.C.Y. levert de grootste besparing voor vakantieparken met hun thermostaat. Maar het pakket wat zorgt voor de meest optimale vorm van energie management én veiligheidervaring is hun totaalpakket. Hier profiteer jij als recreatieondernemer onder andere van:

  • Aanwezigheidsdetectie
  • Rookmelders
  • Inbraakalarmen
  • Het uitlezen van energie
  • Vorstbeveiliging
  • Spanningsuitval alarmering
  • En meer!

Met I.C.Y. bespaar je als recreatieondernemer 25-30% op je energierekening én het geeft je daarnaast ook nog een groot inzicht in het energiegebruik op jouw recreatiebedrijf. I.C.Y. biedt hun diensten gestandaardiseerd aan. Wanneer iets goed werkt voor het ene recreatiebedrijf, wordt gekeken of dit ook geïmplementeerd kan worden op andere parken. Zo profiteer jij als recreatieondernemer direct van ontwikkelingen in de branche.

I.C.Y. op de camping

Voor campings biedt I.C.Y. met I.C.Y. Campsite Management diverse energie oplossingen. Met de app in Booking Experts kun je in een handomdraai de meterstanden aflezen van kampeerders. Deze kun je zo eenvoudig en snel in rekening brengen. Zo koppel je energiekosten los van de huur en beloon je zuinige gasten dus direct met een lagere energierekening. Ook houdt het energiemanagement systeem van I.C.Y. rekening met de beschikbare capaciteit van de hele camping. Doordat ICY Campsite Management continu monitort hoeveel ampère er beschikbaar is op jouw camping, weet je altijd hoeveel stroom je nog kunt verkopen. Zo wordt overbelasting tegengegaan.

Ook kun je met Campsite Management stroomlimieten instellen. Zo wordt voorkomen dat een gast teveel stroom gebruikt. De stroom wordt bij een te hoog gebruik automatisch uitgeschakeld voor een paar seconden. Je kunt instellen hoeveel keer dit maximaal mag gebeuren. De volgende keer zal de gast dan naar de receptie moeten. Dit biedt jou als recreatieondernemer een upsell moment! Maak een kostenpost aan in Booking Experts waar je extra stroom of een hoger amperage aan de kampeerder kunt aanbieden tegen een meerprijs. Het inschakelen van de (extra) stroom gaat vervolgens ook weer middels I.C.Y., wel zo praktisch!

Wat zijn energie uitdagingen waar I.C.Y. bij kan helpen?

Door de stijgende energiekosten is het energievraagstuk relevanter dan ooit. Juist ook in de recreatiebranche. Een uitdaging in de branche is de piekbelasting van recreatiebedrijven. I.C.Y. ziet deze piek aankomen en schaalt energie af op plekken waar dit kan, bijvoorbeeld in lege accommodaties. Zo voorkom jij als recreatieondernemer een boete voor het afnemen van ‘extra’ stroom buiten je contract om.

Een terugkerende uitdaging op recreatiebedrijven is vaak het onderhoud van CV-ketels en het oplossen van storingen. Het systeem van I.C.Y. biedt de mogelijkheid om woningen voor te verwarmen. Dit heet ‘Warm welkom’. De accommodatie wordt daarmee automatisch tijdig op temperatuur gebracht waardoor de accommodatie aangenaam verwarmd is voor gasten. Wanneer je de app van I.C.Y. in Booking Experts geïnstalleerd hebt, gaat deze koppeling automatisch en hebben jouw gasten altijd een hartelijk én warm welkom. Tevens geeft het systeem preventief meldingen bij een waterdruk die bijna te laag is, zo heeft de technische dienst voldoende tijd om storingsmeldingen voor te zijn.

Een blik op de toekomst

De energiemarkt ontwikkelt continu. Een actuele uitdaging is de elektra infrastructuur. Deze kan het hoge gebruik tegenwoordig vaak maar moeilijk aan. Ook op vakantieparken speelt deze uitdaging. Vooral als je luxe services aanbiedt zoals een laadpaal voor de auto en andere piekbelastende extra’s bij je voorzieningen of in vakantiewoningen. Onderzoek of jouw stroomnetwerk dit aankan en denk in de planfase hier al goed over na.

Energiebedrijven maken al stappen met smart grids en andere slimme oplossingen om de stroomtoevoer en piekbelasting beter te kunnen reguleren. Ook worden er investeringen gedaan in het terugleveren van stroom. Maar nóg slimmer zou zijn dat jij als recreatieondernemer jouw zelf opgewekte stroom (bijvoorbeeld van zonnepanelen) inzet op je eigen recreatiebedrijf. I.C.Y. maakt dit mogelijk door bijvoorbeeld de stroom te gebruiken in het toiletgebouw. Tip! Plaats dan geen CV-ketel maar een boiler.

I.C.Y. is een waardevolle partner om als toevoeging op Booking Experts te hebben. Vele diensten van I.C.Y. worden nu al ondersteund in de app, zoals het uitlezen van meterstanden, Warm welkom en een hoger amperage aanbieden. Maar we kijken vooruit! We zijn continu in gesprek met onze partners, waaronder I.C.Y., om de bestaande samenwerkingen uit te breiden. Houd onze socials en de App Store dus in de gaten!

P.s. Wil je nog meer tips hoe je jouw energiekosten kunt drukken? Wouter heeft hier een interessante blog over geschreven!

Mis niets van Booking Experts en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Beschermd door reCAPTCHA. Privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.