NL
Selecteer de gewenste taal
Nederlands
Home
Marketing
Interessante SEO inzichten van de recente 'Yandex hack'

Interessante SEO inzichten van de recente 'Yandex hack'

Sanne
13 september 2023
Leestijd 5 min

Onlangs is de populaire Russische zoekmachine Yandex gehackt, dit levert ons interessante SEO inzichten op. Want, waar kijken zoekmachines nu precies naar? En waar kun je nog winst boeken? Je leest het in deze blog!

 

Organisch scoren in Google: interessante SEO inzichten van de recente 'Yandex hack’

 

Marketeers konden er niet om heen, eind januari verscheen er op een online forum een bericht wat de broncode van Yandex moet zijn. Yandex is een populaire Russische zoekmachine, de op 4 na grootste zoekmachine ter wereld. Waarom dit groot nieuws is? Tot op heden was het speculeren wat de belangrijkste factoren zijn waarop zoekmachines de volgorde van SERP’s (Search Engine Result Page) bepalen. Er werd altijd geopperd dat zoekmachines zoals Google zo’n 200 ranking factoren gebruiken. Uit de hack blijkt dat Yandex gebruik maakt van maar liefst 1922 factoren, een groot verschil dus. Yandex is uiteraard geen Google, maar uit onderzoek blijkt dat veel voormalige werknemers van Google tegenwoordig bij Yandex werken. Daarnaast komt 70% van de zoekresultaten van Yandex overeen met Google, dus het is wel degelijk interessant om een kijkje te nemen in de inzichten van deze hack.

“The Yandex hack is probably the most interesting thing to have happened in SEO in years.” - Martin MacDonald

We hebben een aantal belangrijke inzichten beschreven waarmee je zelf mee aan de slag kunt:

 

Content age and freshness

 

Uit de hack is gebleken dat een van de factoren ‘Content age en freshness’ is. Dit betekent dat het hebben van continue nieuwe of vernieuwde content een positieve invloed heeft op de rankings van een pagina. Bekijk dan ook eens of de content van pagina’s die al een langere tijd online staan nog up-to-date is en geoptimaliseerd kan worden. Tip: wanneer je een pagina hebt ververst, vraag dan via Google Search Console een handmatige indexering aan, zodat hij sneller door zoekmachines gecrawld wordt. Dit kan je gemakkelijk doen door bij URL-inspectie de pagina in te voeren die je geoptimaliseerd hebt.

 

google search console

 

Korte video's

 

Dat video’s crossmediaal steeds belangrijker worden was al bekend. Maar de Yandex hack bevestigt het vermoeden, het hebben van pagina’s met een video heeft een positief effect op de rankings. Let hierbij wel op, want zodra een video niet werkt op je site heeft dit negatieve invloed op de ranking. Ook kwam er in de hack naar voren dat korte video’s een positieve invloed hebben op de ranking van een pagina. Denk bijvoorbeeld aan Tiktok video’s, shorts of Instagram reels van 15 seconden. Laat dus ook eens korte video’s maken door een professionele partij per doelgroep, thema of segment.

 verken de veluwe

 

Google Maps API Key

 

Een andere ranking factor dat naar voren kwam uit de Yandex hack is Google Maps API. Het hebben van Google Maps op je site heeft een positieve invloed op je rankings. Om gebruik te maken van een Google Maps kaart heb je een Google Maps API Key nodig. Voor wie dit nog niet ingesteld heeft, hebben wij hebben een support artikel geschreven om jullie te helpen met het instellen van de Google API: Een extra voordeel van het hebben van een kaart is dat gasten meteen kunnen zien waar jouw park ligt.

 

tusken de marren

 

Linkbuilding

 

Niet alleen het linken van externe partijen naar jouw website en landingspagina’s is een belangrijke ranking factor, maar ook interne links zijn van belang. Idealiter bevinden belangrijke pagina’s zich niet verder dan 3 klikken vanaf de homepage. Bij het linken speelt ook de ‘anchortekst’ een belangrijke rol. De anchortekst de tekst van de link die getoont wordt als je er op wilt klikken. Het is goed om de keywords van een pagina terug te laten komen in de anchor tekst en hierbij is het goed om te weten dat Yandex een bonus geeft aan anchor teksten die langer zijn dan twee woorden.

 

link

Andere belangrijke ranking factoren die een positieve invloed hebben op de posities in Google, waarvan wij ook aanraden om er meteen mee aan de slag te gaan:

  • Eind 2022 is de Google Helpful Content Update uitgerold. Dit nieuwe algoritme is ontworpen om websites te belonen die hoogwaardige inhoud produceren, die aansluit bij de behoefte van de bezoeker. ‘Unhelpful content’ wordt dan ook afgestraft.
  • Orphan pages hebben hebben negatieve invloed op de pagerank. Een orphan page is een pagina die niet gevonden kan worden door middel van interne linkjes op een site. Dit heeft een negatieve invloed op de pagerank van de hele website. Een goede interne link strategie is dan ook erg belangrijk om toe te passen.
  • Pillar pages hebben een positieve invloed op de ranking. Pillar Pages bieden een overzicht van verschillende onderwerpen en kan gezien worden als een doorlinkpagina. Een voorbeeld hiervan is deze Vakantieperiode pagina. Niet alleen zorgt een pillar page voor een duidelijke site navigatie, ook geeft het een positieve boost aan de gebruiksvriendelijkheid van de site.
  • Ook de technische SEO moet op orde zijn voor een goede ranking in zoekmachines. Denk hierbij aan goede gestructureerde data, goede beveiliging, unieke meta descriptions, geen linkjes die verwijzen naar pagina’s die niet meer bestaan, geen content dat overeenkomt met de content op andere pagina’s. Kortom de site moet met gemak te crawlen zijn door zoekmachines. Help Google een handje op weg!
  • Backlinks van websites met autoriteit hebben nog steeds veel invloed op de ranking van een pagina. Daarnaast is sinds de E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness) update algehele betrouwbaarheid en autoriteit van een site een belangrijke invloedsfactor voor de rankings. Ook experience wordt steeds belangrijker, wat ook al in de Helpfull update naar voren kwam.

Veel van deze uitgelekte ranking factoren waren al bekend bij marketeers. Hierdoor zijn deze factoren eerder een bevestiging van wat we al wisten dan dat ze nieuwe inzichten bieden. Maar het blijven punten waarmee je actief mee aan de slag kan om je posities in zoekmachines te verbeteren. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog over je SEO strategie? Neem dan gerust contact met de experts van Booking Boosters op.

Related content

You might be interested

Haal alles uit je PMS met onze thematrainigen.

Heb je een vraag over Booking Experts? Dan komt deze terecht bij het Customer Success Team. Door deze vragen te...

Leestijd 2 min

Samenwerken en kennis delen: Dit was Embrace 2024

Wauw, het zit er weer op: Embrace Growth 2024. En wat was het fantastisch! Ruim 250 recreatieprofessionals verzamelden...

Leestijd 2 min